Sitniansky rytier - Červenák, Juraj, 1914-1997 (21 cm, 1978)
Na podklade dokumentačných materiálov, ktoré zbieral pre Pamätník SNP v Banskej Bystrici, vytvoril autor dielko, ktoré pútavou formou vykresľuje postavu smelého, obetavého, zápalistého bojovníka komunistickej strany Ladislava Exnára, zakladateľa prvej partizánskej jednotky na strednom Slovensku. Približuje ho nielen ako bojovníka proti fašizmu a proti vláde buržoázie, ale dáva nahliadnuť aj do jeho životného súkromia, sleduje jeho osudy od neradostného detstva v rodných Čechách cez riskantnú cestu do mladej krajiny sovietov až po zakotvenie v staroslávnej a na revolučné tradície bohatej Banskej Štiavnici.