Rozprávky na niti - Feldek, Ľubomír, 1936- (Mladé letá, 1970)
Krajčír Šimon Nitka zakázal svojím učňom dotýkať sa rozprávkovej nitky v skrini. Učeň Benjamín to hneď porušil a na nitke si púšťal šarkana, kým krajčír pil 1 pivo v krčme, z ktorého bolo 10 pív. Šarkan už bol v nedohľadne a Benjamín ho chcel namotať naspäť. Už mu na niti aj večernica s hviezdami vyhrávali. Už sa vznášal nad ostrovom Borneo, kde nastal poplach lebo pre nich znamenal šarkan nešťastie, ale kto ho zmarí bude kráľom. A to sa podarilo Benjamínovi, ktorý sa oženil aj s princeznou a o všetkom napísal krajčírovi. Vrátil mu aj rozprávkové klbko. To sa dostalo do rúk Ľubomírovi Feldekovi a klbko rozvinul cez túto knihu. Obsahuje ešte rozprávky o nákazlivom slove, o škaredej princeznej, o pomalom predavačovi.