Dinka - Osejeva, Valentina Aleksandrovna; Linzbothová-Krupová, Elena, 1939-; Bartošová-Pelikánová, Anna (Mladé letá Bratislava, 1978)
Na letovisku pri Volge sa usadila v malej chate Marina s troma dcérami, sestrou Kaťou, Linou, ktorá sa stará o domácnosť a starým Nikičom. Neprišli sem letovať, skôr uniknúť sliedivému zraku cárskej polície. Marina, láskavá matka, trpezlivá radkyňa, je teraz jedinou živiteľkou. Denne chodieva parníkom do Samarkandu. Sestra Kaťa, mladšia, ešte neskúsená, pomáha jej vychovávať dievčatá. Vážnu Alinu, ktorá sa považuje už za dospelú, chorľavú, precitlivenú Mišku a nepoddajnú, svojhlavú Dinku, ktorá jej spôsobuje najviac starostí. Dinka sa topí vo Volge, neznámy chlapec ju zachráni, no Dinka namiesto vďaky obviní chlapca, že ju chcel potopiť, a surový otčim záchrancu Ľoňku zbije. Keď Dinka pochopí, ako strašne Ľoňkovi ukrivdila, je zronená a hľadá spôsob, ako to odčiniť. Napokon sa s Ľoňkom zblíži, priľne k nemu celým osamelým srdiečkom ako k staršiemu bratovi, ktorý jej vo všetkom poradí, a spolu prežijú letné chvíle pri Volge, plné neuveriteľných dobrodružstiev.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: Linzbothová-Krupová, Elena (slovenská prekladateľka); romány autorské; spoločenské romány; dievčenské romány; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov