Černuška - Woznicka, Ludwika, 1924-1983 (Mladé letá, 1968)
Príbehy desaťročného dievčatka Irek, ktoré verilo na povery, ale pritom sa skamarátila s mačkou Černuškou, s ktorou prežívala rôzne dobrodružstvá.