Černuška - Woznicka, Ludwika, 1924-1983; Uváček, Félix, 1930-; Beneš, Karel, 1932- (Mladé letá Bratislava, 1968)
Príbehy desaťročného dievčatka Irek, ktoré verilo na povery, ale pritom sa skamarátila s mačkou Černuškou, s ktorou prežívala rôzne dobrodružstvá.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; príbehy o zvieratách; literatúra pre deti a mládež; próza; poľská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Woznicka, Ludwika (bola poľská spisovateľka detských kníh a prekladateľka z anglosaskej literatúry. * 23.11.1924 Varšava, Poľsko - 06.05.1983 Varšava, Poľsko); Beneš, Kare (český grafik. Venuje sa farebnej litografii, kamenorytine, užitnej grafike, ilustrácii a exlibris. Nar. 1932 vo Vlčnove -); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -)