Žabiakové dobrodružstvá : (The Wind in the Willows) - Grahame, Kenneth, 1859-1932 (Zlatý kľúčik, 1972)
Krtko, Potkan, Jazvec, Vydra a Žabiak žijú pokojným civilizovaným životom vo svojich útulných obydliach či norách. Potkan s Krtkom zažívajú drobné dobrodružstvá zavinené prevažne krtkovou neskúsenosťou a neznalosťou krajiny a miestnych zvierat. Rušivým elementom v skupine priateľov je pyšný a domýšľavý Žabiak, majiteľ Žabieho letohrádku. Keď po prvý raz uvidí automobil, zaobstará si ho, pyšne sa v ňom vyváža, jazdí vysokou rýchlosťou a čoskoro havaruje: to sa niekoľkokrát opakuje, pokiaľ sa zvieratká nerozhodnú mu dohovoriť a od jeho nebezpečnej záľuby aj odradiť. Žabiak im však utečie, a keď pri úteku nájde opustené auto, nedá mu to a ukradne ho. Je chytený, odsúdený a uväznený. Z väzenia však opäť ujde a po dramatických udalostiach sa nakoniec vráti k svojim priateľom.