Okuliare tety Bajavaje - Peroci, Ela, 1922-2001 (Mladé letá, 1972)
Príbeh o dievčatku Marietke, ktorá sa v lete i v zime hrávala v záhrade za domom, lebo záhrada bola nádherná. Jedného dňa k nej prišla na návštevu teta Bajavaja. Prikotúľala sa ako veľká pestrá lopta so širokým slameným klobúkom na hlave a s košíkom v ruke. Volala, že akú samú ju nechávajú v záhrade, či sa s ňou nikto nehrá. Teta vybrala z košíka okuliare a záhrada sa zázračne premenila...