Vojenské tajomstvo - Gajdar, Arkadij Petrovič, 1904-1941 (Mladé letá, 1961)
Kniha rozpráva o živote pionierskeho oddielu na prázdninách v krymskom Arteku pred Veľkou vlasteneckou vojnou a o výchove sovietskej mládeže k čestnosti, statočnosti a vlastenectvu. V množstve veselých i smutných príbehov sú zachytené rôzne typy mládeže, komsomolka Natka, nezbedníci Vladík a Tolka, darebák Karasikov, predovšetkým však miláčik tábora, malý, priamy Alka. Jeho náhodná smrť, súvisiaca s odhalením skupiny zlodejov, rozľútostí všetkých, stane sa im však zároveň poučením do života, výzvou k boju za šťastnú budúcnosť.