Trikrát som ušiel - Moric, Rudo, 1921-1985 (Kamaráti, 1961)
Menujem sa Cyprián Stojka, ale všetci ma volajú Citro - a tak ma volajte aj vy! Len si ma, prosím vás, nepomýľte s cukrom, lebo aj taký je u nás. A teraz, keď viete, kto som, čo som, prezradím vám aj to, že som ušiel z domu. Áno, dobre ste rozumeli, ušiel alebo zdúchol, ako chcete. Radšej vyjsť s farbou hneď, nech viete, s kým máte do činenia, no nie? Nuž teda, môžete mi veriť, naozaj som ušiel... Aha, krčíte nosom, čo to môže byť za firmu, keď z domu uteká. Nuž aby ste si o mne nemysleli horšie ako treba, vyrozprávam vám celú históriu úteku. Vlastne útekov, lebo ak mám byť úprimný, toto som už ušiel tretí raz. Prvý raz z domu, druhý raz domov a teraz zase z domu. Ale nelámte si hlavu, prečo ta a prečo odtiaľ, aj tak sa vám to pomotá a zauzlí, počkajte, kým na to príde v rozprávaní rad.