Obrova stupaj: Maorijske rozprávky - Krupa, Viktor, 1936- (Mladé letá, 1965)
Všimnite si, akým obľúbeným hrdinom maorijských rozprávok je smelý a šibalský Maui. Vykonal popri huncútstvach aj veľa dobrého: zaobstaral ľuďom oheň, vylovil z mora Severný ostrov, spomalil beh slnka, aby bol deň dlhší. Z rozprávok o Mauim, ale aj ostatných sa dozviete, že Maoriovia boli odvážni a citliví, i keď niekedy vedeli byť aj ukrutní. Nesmieme však zabúdať, že donedávna žili ešte v kamennej dobe, a ani naši predkovia neboli pred niekoľkými tisícročiami veru inakší.