Obrova stupaj: Maorijske rozprávky - Krupa, Viktor, 1936-; Bombová, Viera, 1932- (Mladé letá Bratislava, 1965)
Všimnite si, akým obľúbeným hrdinom maorijských rozprávok je smelý a šibalský Maui. Vykonal popri huncútstvach aj veľa dobrého: zaobstaral ľuďom oheň, vylovil z mora Severný ostrov, spomalil beh slnka, aby bol deň dlhší. Z rozprávok o Mauim, ale aj ostatných sa dozviete, že Maoriovia boli odvážni a citliví, i keď niekedy vedeli byť aj ukrutní. Nesmieme však zabúdať, že donedávna žili ešte v kamennej dobe, a ani naši predkovia neboli pred niekoľkými tisícročiami veru inakší.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, ktorý pracuje v oblasti všeobecnej a orientálnej jazykovedy, typológie, folkloristiky, japonistiky. Prekladá z orientálnych literatúr, najmä mytológiu a ústnu slovesnosť, 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); rozprávky autorské; literatúra pre deti a mládež; orientálne rozprávky; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov