Rozprávky uja Rémusa - Harris, Joel Chandler, 1848-1908 (Zlatý kľúčik, 1969)
Veľa, veľa podobných príhod, čerpajúcich zo životnej múdrosti ľudí žijúcich po stáročia v otroctve počul na večerných posiedkach a neskôr pozbieral a sám porozprával v knihách americký spisovateľ Jozef Chandler Harris. Pravda, neučil sa poznať zvyky, reč, zmýšľanie a rozprávky i príhody len od jedného uja Rémusa, ktorý mu krátil dlhé večery za mladi. Ako dospelý pochodil tisíce černošských osád, presedel veľa, veľa večerov medzi černochmi, aby ich poznal tak dobre, že spísal ich rozprávky a príhody...