Vážny život : (Ein ernstes Leben) - Mann, Heinrich Luiz, 1871-1950 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1967)
Pútavý príbeh s kriminálnymi prvkami rozpráva o jednoduchom dievčati žijúcom v rybárskej osade na brehu Baltického mora, ktoré život zavedie do mesta, kde zapadne do podsvetia. Aj napriek všetkému chce začať nový život, lebo niečo z toho dievčaťa z rybárskej osady v nej aj napriek tomu bahnu okolo, predsa ostalo.