Mizantrop. Lakomec (Théatre complet de Moliére) - Moliere, Jen Baptiste, 1622-1673; Mihálik, Vojtech, 1926-2001; Povchanič, Štefan, 1939-; Kalina, František st., 1919-1992; Vantuch, Anton, 1921-2001; Meisner, Ján, 1939-; Wursterová, Alica, 1949- (Tatran Bratislava, 1975)
Hra Mizantrop - všeobecne sa dnes konštatuje, že práve tejto hre venoval Moliére najväčšiu starostlivosť, ako by šlo o hru jemu najbližšiu, najmilšiu a najdrahšiu. A všeobecne sa dnes pokladá táto komédia za Moliérovo vrcholné dielo. Lakomec - neveršovaná komédia v 5. dejstvách. Patrí medzi nižšie klasicistické žánre. Vysmieva sa lakomstvu, ktoré deformuje charakter človeka. Dej sa odohráva vo francúzskom meste Paríž. Autor v tomto diele poukazuje na negatívne vlastnosti hlavnej postavy, stvárnenej Harpagonom, a to je lakomstvo a pokrytectvo. Harpagon je veľmi skúpy a lakomý človek, ktorý nedožičí ani svojim deťom.
Doslov: Jean Baptiste Poquelin, zvaný Moliére (1622-1673) (Anton Vantuch).
Keywords: Moliére, vl. menom Jean Baptiste Poquelin (francúzsky herec, dramatik francúzského klasicizmu, režisér a divadelný riaditeľ, 15.01.1622 Paríž, Francúzsko - 17.02.1673 Paríž, Francúzsko); Mihálik, Vojtech (slovenský básnik, prekladateľ, publicista a politik, 30.3.1926 Dolná Streda - 3.11.2001 Bratislava); Kalina, František st. (slovenský redaktor a prekladateľ. * 26.09.1919 Slovensko - 29.04.1992 pochovaný na Národnom cintoríne v Martine, Slovensko); Vantuch, Anton (slovenský kultúrny historik, literárny vedec a prekladateľ, 01.01.1921 Brušperk, Česko -); hry autorské; divadelné hry; historické drámy; spoločenské drámy; sociálne drámy; dramatická tvorba; próza; francúzska literatúra - texty