Jarná pieseň - Kráľ, Janko, 1822-1876 (Čítanie študujúcej mládeže, 1983)
Diela Janka Kráľa boli s pomedzi štúrovských básnikov najromantickejšie, najrevolučnejšie a najrozporuplnejšie. Tvoril lyriku ľ Orol, Duma bratislavská, Dráma sveta, Výlomky z Jánošíka, Šahy, Jarná pieseň, Duma dvoch bratov, Duma Kolárova, Duma slovenská a balady ľ Zakliata panna vo Váhu a divný Janko,tieto básne nájdete aj v tejto knižke.