Koľko váži Matilda (Kolik váží Matylda) - Holub, Jiří, 1975- 1975-; 1969- Hlušíková, Marta, 1952-; Martiška, Juraj, 1969- 1952-; Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy na Slovensku 2013 : Bratislava, Slovensko).; Martiška, Juraj, 1969- (Bratislava Perfekt, 2013)
Rozprávanie o tom, ako sa malý adoptovaný chlapec stretáva so šikanovaním staršej spolužiačky, upúta svojím stoickým humorom a autentickým detským jazykom. Príbeh, zdanlivo postavený na zábavnej tragikomike, postupne odhaľuje mnohem zásadnejšie, nadčasové témy - rasovú odlišnosť, nezničiteľnú lásku dieťaťa k rodičom či šťastie skryté v každodennom živote.
Pre deti od 8 rokov
Pre čitateľov od 8 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; rozprávky české; humoristické príbehy; príbehy o deťoch; detské šikanovanie; rasová odlišnosť; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 8 rokov