Jánošík - obraz zbojníka v národnej kultúre: K 300. výročiu narodenia Juraja Jánošíka - Gašparíková, Viera, 1928-; Štuková, Ľubica; Jánošík, Juraj, 1688-1713 (Korene, 1988)
Táto kniha nechce byť iba spomienkou, ani nechce len vzdávať hold legendárnemu hrdinovi. Má byť aj prejavom vďaky. Lebo Jánošík položil u nás základ zbojníckym tradíciám, ktoré sprevádzali život nášho ľudu po stáročia. Posilňovali ho v ťažkých osudových chvíľach, stávali sa mu inšpiračným zdrojom, významnú úlohu zohrali i v neďalekej minulosti, v období protifašistického boja a pre svoje nesporné hodnoty sa v nezmenšenej miere integrujú do našej súčasnosti. Nech je z tohto záberu viac než jasné, aké miesto zaujímajú zbojnícke tradície v našom súčasnom kontexte. Nech vedú k záveru, že nepatria iba minulosti, ale naopak, sú stále živé a stále majú čo povedať i dnešnému človeku.