Jánošík - obraz zbojníka v národnej kultúre: K 300. výročiu narodenia Juraja Jánošíka - Gašparíková, Viera, 1928-; Gašparíková, Viera, 1928-; Štuková, Ľubica; Jánošík, Juraj, 1688-1713 (Bratislava Tatran, 1988)
Táto kniha nechce byť iba spomienkou, ani nechce len vzdávať hold legendárnemu hrdinovi. Má byť aj prejavom vďaky. Lebo Jánošík položil u nás základ zbojníckym tradíciám, ktoré sprevádzali život nášho ľudu po stáročia. Posilňovali ho v ťažkých osudových chvíľach, stávali sa mu inšpiračným zdrojom, významnú úlohu zohrali i v neďalekej minulosti, v období protifašistického boja a pre svoje nesporné hodnoty sa v nezmenšenej miere integrujú do našej súčasnosti. Nech je z tohto záberu viac než jasné, aké miesto zaujímajú zbojnícke tradície v našom súčasnom kontexte. Nech vedú k záveru, že nepatria iba minulosti, ale naopak, sú stále živé a stále majú čo povedať i dnešnému človeku.
Komentáre. Poznámky k textu. Slovníček. Edičná poznámka. 292 záznamov v slov. a češ.
Keywords: národopis; folkloristika - zbojnícke tradície; zbojníci v národnej kultúre; vývoj zbojníctva; povesti o zbojníkoch; povesti o Jánošíkovi; piesne zbojnícke; hry; výroky; tvorivé návraty; Slovensko; Gašparíková, Viera (slovenská spisovateľka, vedecká pracovníčka Národopisného ústavu SAV. Venovala sa výskumu ľudovej slovesnosti, pričom si osobitne všímala funkciu folklóru vo vývine slov. literatúry a vzťah medzi ľudovou slovesnosťou a literatúrou. Nar. 15.04.1928 Martin-Priekopa, Slovensko -); Jánošík, Juraj (slovenský zbojník a národná legenda, hrdina ľudový. * 25.01.1688 Terchová - 17.03.1713 Liptovský Mikuláš, obesený); biografie; životopisy; dejiny slovenské; Slovensko