Tadiaľ vedú chodníčky - Pohl, Josef, 1864-1939; Prídavková-Minaríková, Marianna; Mináriková-Prídavková, Marianna pozri Prídavková-Prídavková; Ondreička, Peter; Rostoka, Vladislav, 1948- (Bratislava Mladé letá, 1990)
Z hôr zafučalo, akoby štipľavý vietor chcel zahnať prebúdzajúcu sa jar. Vietor sa zaprel o Zelenú horu, ale na nej zastal. Tú nedokázal premôcť. Strmo vyššie stráne redli a pred hrebeňom vysoké stromy ubúdali. Boli vždy nižšie a nižšie. Vetry im ošľahávali konáre a mrzačili koruny. Ale stromy bojovali ďalej o svoj holý život. Zvíjali sa v skrutkovitých tvaroch hore k slnku, obaľovali sa do nového ihličia a zápasili so snehmi a búrkami. Na hrebeňoch vyčnievali už iba holé skaly s hrboľatými, ostrými hrotmi.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; príbehy z prírody; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 10 rokov