Madame Thérése : (Madame Thérése) - Erckmann, Émile: 1822-1899; Chatrian, Alexander: 1826-1890; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009; Šesták, František: 1935-2004 (Dobré slovo, 1973)
Proti napoleonskému mýtu a vojnovému duchu zohrali dôležitú úlohu romány spisovateľskej dvojice Emila Erckmanna a Alexandra Chatriana, ktoré patrili medzi najčítanejšie historické romány vo francúzskej literatúre 19. storočia. Obaja boli rodáci z Alsaska-Lotrinska, kde sa odohráva aj dej tohto románu...