Výmena stráží na oceáne - Erdódy, János: 1909-1996; Dömök, Ján: 1939-; Linzboth, Juraj: 1930-; Linzbothová-Krupová, Elena: 1939-; Filip II. Habsburský: 1527-1598 (Klub mladých čitateľov, 1984)
Koncom 16. a začiatkom 17. storočia sa menila nadvláda nad vtedajším svetom. Španielsko, ríša, nad ktorou nezapadalo slnko, musela napokon prepustiť prvenstvo na mori i v politickom dianí dravému, ale v tých časoch progresívnemu Anglicku. Na španielskom tróne vtedy sedel Filip II., okolo ktorého neskoršie pokolenia vytvorili falošné a skreslené klebety, najmä v spojitosti s jeho synom om, ktorý vôbec nebol bojovníkom za slobodu, ale slabomiselným, úchylným mladíkom. A o nich hovorí aj táto kniha, jej rozprávanie dokresľuje udalosti a atmosféru tých čias, neraz opravuje skreslené historické informácie o významných udalostiach a známych osobnostiach.