Najkrajšie prázdniny : (Tuskevár) - Fekete, István: 1900-1970; Šaturová-Seppová, Magda: 1929-; Zelenák, Ján: 1941-1987; Dzurillová, Elena: 1930- (Dobré slovo, 1974)
Budapeštiansky gymnazista Julo Ladó, prezývaný v triede Pltník, odchádza na prázdniny k ujovi Štefanovi k Balanou, aby ho vraj trochu učlovečil. Pravda, nie je to Balaton s krásnymi plážami a luxusnými hotelmi. Je to mokradinná oblasť pri vtoku rieky Zaly do jazera, prírodná rezervácia vtáctva. Plník, vyhúknutá cintľavka, ktorého doma vychovávali vlastne dve manmy, ocitne sa zrazu v celkom primitívnych podmienkach. Spáva v kolibe na sene, jedávajú s báčikom Matulom, čo si sami ulovia, ochrancom i nepriateľom mu je nekonečná báň oblohy so všetkými jej letnými vrtochmi. Každý deň, ba každú chvíľu čaká na Jula prekvapenie: objavuje krásy prírody, poznáva tajomný tŕňový hrad...