Sirota Ivik : (Ivik den faderlöse) - Freuchen, Pipaluk: 1918-1999; Dobiášová, Helena: 1935-1990; Želibská-Vančíková, Mária: 1913-1992; Ferková, Hana: 1927-2005 (Mladé letá, 1971)
Príbeh o Ivikovi a jeho otcovi Marjarkovi, ktorý sa spolu vydajú na lov. Ivik je veľmi hrdý na to, že je už dospelý a že ho otec berie so sebou. Lenže pri love otec príde o život...