Chobotnice z Čertovky: Chobotnice z druhého poschodia - Hofman, Ota: 1928-1989; Grznárová, Marianna: 1941-; Jiránek, Vladimír: 1938-2012; Kuděla, Jan: 1941- (Mladé letá Bratislava, 1990)
Súrodenci Eva a Honzík Holanovci si prinášajú z dovolenky v Portugalsku domov do Prahy dve nanajvýš neobyčajné chobotničky.Vymodelovali si ich totiž zo zvláštnej hmoty, ktorú vyplavil morský príboj. A táto hmota vie myslieť, rozprávať a pohybovať sa. Navyše chobotničky majú v sebe nahromadené obrovské množstvo elektrickej energie, vďaka ktorej spôsobujú rozličné nevídané úkazy. Tie majú potom za následok mnohé konflikty - pre dospelých vážne, pre deti veselé. Eva s Honzíkom zažijú s nimi veľa úsmevných príhod, ale aj starostí, keď ich zachraňujú pred zahraničnými výskumnými pracovníkmi, ktorí pátrajú po vzácnej prahmote...
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; dobrodružné príbehy; humoristické príbehy; fantazijné príbehy; chobotničky rozprávkové; príbehy o deťoch; prázdninové prostredie; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Hofman, Ota (bol spisovateľ a scenárista, autor najmä knižiek pre deti a scenárov k filmom pre deti a mládež. Najznámejšími boli filmy a seriály o Panu Tau, či sci-fi film Odysseus a hviezdy. * 10.04.1928 Praha, Česko - 17.05.1989 Praha, Česko)