Útek : (Ůtěk) - Hofman, Ota: 1928-1989; Rapoš, Gabriel: 1917-1994; Žilinčanová, Viera: 1932-2008 (Mladé letá, 1967)
Novela rozpráva o úteku dvoch vekovo rozdielnych chlapcov, ktorých osudy sa pretnú. Žiak tretej triedy Saša sa dozvie po návrate zo školy domov, že horí kôlňa, v ktorej sa pokúšal fajčiť so staršími kamarátmi. V strachu, že bude obvinený, utečie z domu na dedovu chatu, kde ho zastihne ďalší utečenec, dospievajúci Fangio. Ich vzťah je najprv nerovnomerný, dospievajúci dáva najavo svoju prevahu a čitateľ sa postupne dozvedá, že práve on nechtiac podpálil kôlňu. O. Hofman nevnucuje riešenie konfliktov a ponecháva príbeh otvorený, čitateľa zaujme rozdielnym a veľmi autentickým detským a dospievajúcim pohľadom na svet.