Milena (Milena) - Filipová, Vaňa; Stajková, Júlia; Havránková, Milota; Nágel, Dušan: 1949-; Ballová, Vlasta (Bratislava Mladé letá, 1983)
Je to príbeh o detstve sofijského dievčaťa a jeho kamarátov, o ich každodenných radostiach i starostiach, o tom, ako sa okrem iného svorne usilujú zachrániť pred zbúraním rodný dom mladého partizána, ktorého cez vojnu umučili fašisti, a zariadiť si v ňom pioniersky klub... Milena má však popri spoločných starostiach i vlastné trápenie. Nesmierne si váži svojho otca, má ho veľmi rada, a tak nemôže uveriť rečiam, ktoré sa o ňom začnú šíriť. Matka i strýko Milenu síce presviedčajú, že klebety o jej otcovi nie sú pravdivé, Milena ich slovám verí, ale predsa len ju trápia pochybnosti, ako je to naozaj s jej otcom...
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; realistické romány; dedinské prostredie; rodinné prostredie; próza; bulharská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Nágel, Dušan (slovenský maliar, ilustrátor, tvorca poštových známok a voľnej tvorby. Nar. 28.12.1949 Rimavská Sobota -)