Zajatci asteroidu: Tri ďalšie fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti : (Pleniky asterida. Neposeda) - Bulyčov, Kirill: 1934-2003; Sabolová-Princic, Dagmar: 1959-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Blažo, Pavol: 1943- (Pravda, 1988)
Spisovateľ Kir Bulyčov najskôr napísal vedecko fantastický príbeh o dievčatku, ktorému sa nič nestane. Alica je dievčatko, ktoré žije v 21. storočí so všetkými výdobytkami modernej doby. Jej otec je riaditeľ ZOO a matka vesmírna architektka. Alica je šikovná, detsky bezprostredná a vynachádzavá a tak rieši a najzložitejšie situácie, kedy sú bezradní aj vážení profesori. Prvá kniha - Prázdniny na planéte Coleida obsahuje tri príbehy: Dievčatko, ktorému sa nič nestane, Alicino putovanie a Alicine narodeniny. Knihy s ďalšími príbehami Alice sú Prádzniny v ríši rozprávok - Tri fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti a potom nasledujú Zajatci asteroidu - Tri ďalšie fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti, ktoré sú obsahom tejto knihy.