Zajatci asteroidu: Tri ďalšie fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti (Pleniky asterida. Neposeda) - Bulyčov, Kirill: 1934-2003; Sabolová-Princic, Dagmar: 1959-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Pravda, 1988)
Spisovateľ Kir Bulyčov najskôr napísal vedecko fantastický príbeh o dievčatku, ktorému sa nič nestane. Alica je dievčatko, ktoré žije v 21. storočí so všetkými výdobytkami modernej doby. Jej otec je riaditeľ ZOO a matka vesmírna architektka. Alica je šikovná, detsky bezprostredná a vynachádzavá a tak rieši a najzložitejšie situácie, kedy sú bezradní aj vážení profesori. Prvá kniha - Prázdniny na planéte Coleida obsahuje tri príbehy: Dievčatko, ktorému sa nič nestane, Alicino putovanie a Alicine narodeniny. Knihy s ďalšími príbehami Alice sú Prádzniny v ríši rozprávok - Tri fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti a potom nasledujú Zajatci asteroidu - Tri ďalšie fantastické príbehy Alice, dievčatka z budúcnosti, ktoré sú obsahom tejto knihy.
Pre čitateľov od 9-12 rokov.
Keywords: Bulyčov, Kirill, vlastným menom Igor Vsevolodovič Možejko (bol ruský svetoznámy spisovateľ, doktor historických vied. Jeho manželka sa volá Kira a matka bola rodená Bulyčovová, preto Kir Bulyčov. * 18.10.1934 Moskva, Rusko - 05.09.2003 Moskva, Rusko); Sabolová-Princic, Dagmar (slovenská prekladateľka, tlmočníčka z taliančiny a ruštiny. * 19.12.1959 Prešov, Slovensko -); príbehy autorské; dievčenské príbehy; vedecko-fantastické príbehy pre deti; dobrodružné príbehy; humoristické príbehy; sci-fi pre deti; 21. stor; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov