Tam na samote: Doma na salaši. Zimné radosti a starosti. Ola v meste : (Bygdebarn- Hjeme og pa setra) - Hamsun, Marie: 1881-1969; Kaňa, Jaroslav: 1948-; Hůrka, Milan: 1942-; Kopřiva, Milan: 1929-1997; Dzurillová, Elena: 1930- (Dobré slovo, 1982)
Štyria súrodenci Ola, Einar, Ingrid a malá Martuška žijú šťastným životom veselých detí. Jar, leto i zima prinášajú im veľa drobných radostí i starostí. Obyvatelia usadlosti Vyhnanisko žijú svojským, nezávislým životom. Musia sa spoliehať iba na seba, na svoje sily a k tejto samostatnosti a rozhodnosti vychovávajú aj svoje deti...