Dobrí vtáci - Grajciarová, Nora: 1922-; Šabo, Peter: 1954-; Chrásteková, Libuša (Osveta, 1984)
O vašu priazeň sa uchádzajú žiaci jednej bratislavskej školy. A nie sú to hocijakí školáci. Sú to takí - "dobrí vtáci". Veď posúďte sami: Cyro Slávik, Miro Sýkora, Ivo Holub. Tí prví dvaja sú navyše (alebo by len chceli byť?) bádatelia a vynálezcovia. Len-len že sa im nepodarilo objaviť minerálne pramene. V knižke sa dočítate aj o tom, ako ich opantala elektrina. Dozviete sa, ako si poradili pri majstrovaní kŕmidiel pre vtáky. Zavedú vás do školy v prírode - na salaš, na pstruhy. Budete môcť s nimi chytať a potom vyslobodiť líšku. S Cyrom a Mirom môžete prežiť ich prázdninové príhody i výmysly, ale aj ponaučenia z nich. Veď dovtedy sa chodí s krčahom po vodu . . .