Rozhodnutie : (Die Entscheidung) - Seghers, Anna: 1900-1983; Ballo, Fedor: 1920-1998; Šefránková, Antónia; Bačík, Emil: 1929-1999; Stančíková, Eva (Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, 1962)
Prvý diel zamýšľanej trilógie, obraz nového, demokratického Nemecka, budovanie jeho hospodárskeho, politického a kultúrneho života pod vedením SED od októbra 1947 do apríla 1951. Rozohrávajúci dej nielen na území východného a západného Nemecka, ale aj v Paríži, New Yorku a Mexiku, autorka ukazuje protiklad dvoch nemeckých svetov, oddelených viac ako len hraničné čiarou: jeden vyvodil dôsledky z chýb minulosti, zatiaľ čo druhý, podporovaný západným svetom, pochabo sa snaží zastaviť vývoj sveta a prerod ľudí. Otázky, riešené v románe, sú čiastočne aj u nás aktuálne, dotýkajú sa aj nášho života, znázorňujú javy, vyskytujúce sa v menších-väčších obmenách aj u nás, najmä pokiaľ ide o nový, socialistický vzťah k práci, ku kolektívu.