Světlo na šibenici: Karibský príbeh z čias Francúzskej revolúcie : (Das Licht auf dem Galgen) - Seghers, Anna: 1900-1983; Toman, Rudolf: 1918-2006; Bidlo, František: 1895-1945; Houba, Karel: 1920-1999 (Malá svetová knižnica, 1963)
Poviedka spadá časove do obdobia Francúzskej revolúcie a najdôležitejšie fakty aj osoby sú čerpané z historických dokumentov. Lekárovi Debuissonovi a jeho pomocníkovi a priateľovi Sasportasovi odovzdajú v Paríži príkaz Direktória odísť na Jamajku. Pravda, okľukou cez Haiti, kde Toussaint ľOuverture po vyhlásení ľudských práv z roku 1789 oslobodil otrokov ostrova. Na Jamajke je veľa chorých a lekár Debuisson spolu s pomocníkom Sasportasom navštevujú na koni jednu farmu za druhou, aby liečili a pomáhali. Iba preto sa podujali na takú ďalekú cestu? Na týchto cestách naväzujú tajné styky s černochmi, miešancami i belochmi, s tými, ktorí sú ochotní obetovať zdravie a život za oslobodenie černošských otrokov, presne podľa príkazu Direktória. Ale Napoleonov štátny prevrat z 18. brumaira a predčasná vzbura černochov spôsobia stroskotanie tohto šľachetného podujatia. Debuisson si zachráni hlavu, ale Sasportas a mnohí iní zaplatia jeho zradu životmi.