Ohromná vec - Haštová, Mária: 1922-; Lengyel, Ján: 1947-; Hollá-Terenová, Danica: 1954- (Bratislava Mladé letá, 1984)
Ľubo je majster odmalička. Vyrastal medzi klincami, kladivami, drôtikmi, kliešťami a inými železami. Všetko musel rozobrať, aby zistil, čo je vo vnútri. Jeho zvedavosť stála rodinu dvanásť budíkov, dve rádiá a jeden televízor. V Ľubovej hlave sa rodia samé ohromné veci - napríklad pospája drôtikmi hodiny s rádiom a lampou a má super rádiobudík, aby nezaspal do školy! Smola len, keď vypnú prúd. Alebo zo starého fotoaparátu zmontuje námornícky ďalekohľad či z baterky vyháňač dymu... Veselé príhody malého vynálezcu nielen pobavia, ale zároveň aj inšpirujú.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: príbehy autorské; chlapčenské príbehy; realistické príbehy; vynálezy detí; rodinné prostredie; humoristické príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; Haštová, Mária, rodným menom Hilda Grellnethová (slovenská spisovateľka pre deti a mládež. Nar. 21.09.1922 Píla-Častá, okres Pezinok, Slovensko -); Lengyel, Ján (slovenský maliar, výtvarník, ilustrátor detských kníh. * 15.05.1947 v Leviciach, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov; Hollá-Terenová, Danica (slovenská literárna redaktorka, prekladateľka. * 1954 Slovensko -)