Láska padá do Hrona - Gallo, Igor: 1936-; Cesnak, Jozef: 1936-; Kupec, Ivan: 1922-1997 (Bratislava Mladé letá, 1983)
Voľným pokračovaním prvej z prozaických kníh Bosé cesty je súbor ďalších poviedok s názvom Láska padá do Hrona. Aj ňou autor kultivuje senzibilitu mladých i starších čitateľov. Na začiatok je vložené priznanie Cigáňa Deža, ktorý vyzradí, že vo sne dostal pokyn od vajdu, aby sa úplne odovzdal poslaniu primáša. Odmenou mu bude to, že koľko piesní zvládne, toľko ľudí spasí. Emocionálne pôsobivým hraním na husliach pred nemeckým oficierom zachránil tri deti zo zástupu odvážaného do koncentračného tábora. Z rozprávania vyplýva, že každý jednotlivec by v spoločenstve ľudí chýbal. Polosirotu Fera Chvastúňa predstavuje ako "rozdvojenú osobnosť", lebo nielen robí škodu, ale chce ľudí aj potešiť a naprávať svoje šibalské skutky. Zmúdrením dospelého autor koriguje spomienky na svet detských hier, jasne oddeleného dobra a zla, príhody zvierat, podobných ľudským bytostiam s ich krivdami a zadosťučinením.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Gallo, Igor (slovenský básnik, prozaik, publicista, 13.4.1936 Svätý Ondrej, dnes Brusno -); Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); príbehy autorské; Kupec, Ivan (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 21.10.1922 Hlohovec - 15.5.1997 Bratislava); spomienkové črty; humoristické príbehy; príbehy o zvieratách; príbehy o prírode; koncentračné tábory; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov