Severák : (Zimnij veter) - Katajev, Valentin Petrovič: 1897-1986; Lesná, Marta: 1931-; Hübel, František: 1934-1978; Linzbothová-Krupová, Elena: 1939- (Mladé letá, 1962)
Román ruského autora - tretia časť veľkej epopeje: Vlny Čierneho mora (Belie sa plachta osamelá, Samota v stepi, Severák, Za moc Sovietov). Podáva obraz revolučného boja ruského ľudu, dej tejto časti sa odohráva v najrušnejších časoch 1917...