S karavánou cez Saharu: Dobrodružný príbeh z Afriky : (Der verlorene Karawan) - Kaufmann, Herbert: 1920-1976; Husáková-Millerová, Viera: 1923-1977; Massányi, Edmund: 1907-1966 (Mladé letá, 1968)
Dobrodružstvo na púšti. Hlavný hrdina je bývalý francúzsky kapitán Gevert, ktorý strávil vyše 20 rokov na Sahare a zamiloval si ju. No jeho snom je znovu objaviť starú cestu cez Saharu, ktorá je kratšia ako ostatné, no nikto ju nepoužil už vyše 400 rokov a mnohí pochybujú o jej existencii. Gevert sa nevzdáva a odhodlá sa nájsť starú cestu. Odchádza s karavánou, ktorú tvorí 18 tiav, 200 škopcov a dvoch Tuaregov (púštni muži z tureckého kmeňa)- mladý Kel Ahaggar, pre ktorého je to prvá cesta a ktorý je verným priateľom Geverta a Ibn Borka, ktorý sa rozhodne ísť na výpravu z úmyslom zabiť svojich spoločíkov a predať zvieratá. Dobrá dobrodružná kniha, človek má pri opisoch púšte a dún pocit, že cestuje spolu s nimi. Je to príbeh o vytrvalosti, viere a priateľstve.