Viking Vike 1 (Vicke Viking) - Jonsson, Runer: 1916-2006; Žitný, Milan: 1948- 1948-; Karlsson, Ewert: 1918-2004; Michaláč, Jozef: 1944-; Čakovská-Činovská, Marta (Bratislava Mladé letá, 1980)
Knižka je určite zaujímavá, tým že rozpráva o chlapcovi, ktorý mal problémy ako každú druhý, ale svoje problémy dokáže vyriešiť vtipom a rozvahou. Z celé knižky pre deti vyplýva ponaučenie, že nad silou a zbraňami vyhráva humor, ľudský rozum a dobrý nápad.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; humoristické romány; chlapčenské romány; poučné príbehy; próza; švédska literatúra - texty; animovaný televízny seriál - bol natočený; Jonsson, Runer (bol švédsky novinár a spisovateľ. Jeho kritika nacizmu v 40. rokoch 20. storočia bola veľmi statočná. * 29.06.1916 Nybro, okres Kalmar, Švédsko - 29.10.2006 Švédsko); sfilmované romány; pre čitateľov od 9 rokov; Žitný, Milan (slovenský literárny vedec, prekladateľ. * 11.01.1948 Krajné, Slovensko -); Karlsson, Ewert (bol švédsky umelec a politický karikaturista, ilustrátor. * 06.11.1918 Mogata, Švédsko - 06.01.2004 Huddinge Municipality, Švédsko)