Nezbedníci - Chudík, Michal: 1914-2005; Pevný, Pavol: 1944- (Mladé letá, 1984)
Nezbedníci sú príbehom malého Maťka Hlaváčka z horehronskej robotníckej osady Hámra. Tam, v tesnom susedstve Polomky, prežijeme na sklonku dvadsiatych a na začiatku tridsiatych rokov jeho šantivé detstvo a potom aj dospievanie v časoch nezamestnanosti a proletárskych búrok, keď sa v slovenských fabrikách zastavovala výroba a hnev robotníkov a ožobračovaných roľníkov vybuchoval v štrajkoch a demonštráciách.