Tragická paleta: Román o Modiglianim (Romanzo di Modigliani) - Fusero, Clemente: 1913-1975; Prohácka, Ján; Nemlaha, Andrej; Reisel, Vladimír: 1919-2007; Prohácka, Ján; Kupec, Ivan: 1922-1997; Modigliani, Amedeo Clemente: 1884-1920 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1964)
Životopisný román o livornskom maliarovi Amedeovi Modiglianim. Detstvo v tieni choroby, mladosť nepokoja a mlčania, priateľstvá a zúfalstvá, krutý dialóg so smrťou, láska...
Keywords: Fusero, Clemente (talianský spisovateľ biografií slávných ľudí (Raphael, Mozart, Stendhal román Modigliani, Cesare Borgia, Borgia, Gandhi, Garcia Lorca, Eleonora Duse, Doria, Hitler), muž veľkej literárnej kultúry. * 1913 v Caramagna, Taliansko - 10.05.1975 v Cherasco, Taliansko); romány autorské; historické romány; životopisné romány; Kupec, Ivan (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 21.10.1922 Hlohovec - 15.5.1997 Bratislava); biografické romány; osobnosti maliarské; Reisel, Vladimír (bol slovenský básnik, prekladateľ, esejista, publicista, československý diplomat a predstaviteľ nadrealiumu. * 19.01.1919 Brodzany, Slovensko - 01.09.2007 Bratislava, Slovensko); maliari talianskí; Modigliani, Amedeo Clemente (bol taliansky maliar a sochár židovského pôvodu. Bol príslušníkom Parížskej školy. * 12.07.1884 Livorno, Toskánsko, Taliansko - 24.01.1920 Paríž, Francúzsko); próza; talianska literatúra - texty