Podivuhodné príhody a dobrodružstvá Jana Kornela : (Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela) - Kratochvíl, Miloš Václav: 1904-1988; Klačko, Rudolf: 1892-1975; Kállay, Dušan: 1948-; Linzbothová-Krupová, Elena: 1939- (Klub mladých čitateľov, 1982)
Podivuhodné príhody a dobrodružstvá Jana Kornela, ako ich prežil na suchu i na na mori, medzi žoldniermi, galejníkmi, pirátmi, Indiánmi, ľuďmi dobrými aj mrchavými, sám verný svojmu srdcu - tak znie plný názov tejto knihy. Príbehy a dobrodružstvá jednoduchého chlapca z malej stredočeskej dedinky sú skutočne podivuhodné a neuveriteľné. Jan Kornel je proti svojej vôli vrhnutý do ohromného víru, ktorý od základov vyvrátil a spustošil istoty, ktoré mali ľudia tej doby okolo seba i v sebe. Tým vírom bola tridsaťročná vojna. Bola neľútostná a krutá ako každá vojna. Janovi Kornelovi dala zažiť a poznať toľko udalostí, že v inej dobe by to nebolo možné. Prešiel najrôznejšími krajinami Európy, pripútaný reťazami a vydávajúc zo seba posledné sily, plavil sa na trestaneckej galére nekonečným oceánom, takmer holými rukami zakladal ako otrok v nepriestupných pralesoch tabakové plantáže na jednom z najkrásnejších a najbohatších ostrovov sveta - na juhoamerickej Hispaniole.