Jablká nášho detstva - Kováčik, Peter: 1936-; Ondreička, Karol: 1898-1961 (Mladé letá, 1977)
V autobiografickej próze pre mládež Jablká nášho detstva (1977) ústami malého chlapca vyrozprával osobné zážitky z čias vojny a dní prechodu frontu.