Inkovia: Slnečná princezná : (Princesse du Soleil) - Daniel, Antoine B. (Remedium, 2004)
Na mapách poznania je život pôvodných obyvateľov Ameriky dodnes posiaty nespočetnými bielymi miestami. Autori románovej trilógie Inkovia využili tento fakt na napísanie magického príbehu dievčaťa menom Anamaya, ktoré vyrastalo na dvore posledného veľkého panovníka Inkov a stalo sa svedkyňou rozvratu ich ríše. V prvej časti trilógie, nazvanej Slnečná princezná, umierajúci inkský veľmož zverí svoje tajomstvá záhadnému dievčaťu s modrými očami. Na druhom brehu oceánu sa medzitým chystá druhá expedícia Francisca Pizzara, ktorého cisár Karol V. už vopred vymenuje za guvernéra Krajiny zlata. Kým sa Ríša štyroch častí zmieta v sporoch o nástupníctvo po jedenástom inkovi, Pizarro pristáva v Paname a po dvojročných útrapach sa s hŕstkou dobrodruhov dostáva už po druhý raz na územie dnešného Peru. Všetko je pripravené na osudové stretnutie civilizácií, po ktorom už nič nebude také ako predtým...