Lavína : (Die Lawine - Grün, Max von der: 1926-2005; Smidová, Silvia: 1947-; Šimek, Ivan: 1945- (Členská knižnica Pravda, 1989)
Napínavý príbeh z vyššej spoločnosti vo vtedajšej SRN. Román opisuje posledné dni fašistickej vlády na slovenskú, rast odbojových síl, činnosť partizánov, pomoc sovietskych veliteľov a následne príchod sovietskych vojsk na Slovensko.