Praskanie krvi - Mokoš, Jozef: 1941-; Brož, Robert: 1939-2011 (Martin Osveta, 1983)
Vo výraznom debute, lyricko reflexívnej poéme Praskanie krvi zužitkoval vtedy aktuálnu poetiku M. Válka a konkretistov, poetisticky pestrofarebnú obraznosť však kontrastne rozpísal do krátkeho, striedmeho verša. Mokošova výpoveď o prvotných dotykoch so svetom najviac vystihovala životný pocit, spontaneitu mladej generácie šesťdesiatych rokov. Oslava erotiky i plodnosti je prerývaná víziami vojenskej tyranie, konca sveta, cez obmieňaný refrén o krvi a zemi prerastá do dobovej utópie "viery v človeka všemohúceho". Skladba Pribúdanie kruhov dopĺňa druhé vydanie debutu o "odvrátenú tvár" skončenej lásky. Osobné vyznanie sa u Mokoša premieta do univerzálneho, v poéme Jesenné litánie už za plodnosťou vidí smrť. Mokoš tu inklinuje k prudkým zrážkam protikladov, nonsensu, grotesknosti.
Ilustr. na tit. liste a front.
Keywords: Mokoš, Jozef (slovenský básnik, dramatik spisovateľ pre deti a mládež. * 11.03.1941 Sereď, Slovensko -); básne autorské; básne ľúbostné; lyricko reflexívne básne; poézia; Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); slovenská literatúra - texty