To Arbes nenapsal, Vrchlický nebásnil.. - Bass, Eduard: 1888-1946; Dréman, Jiří; Brunner, Vratislav Hugo: 1886-1928; Kratochvíl, Zdeněk: 1883-1961; Seydl, Zdenek: 1916-1978 (Dílo Eduarda Basse, 1958)
Názov "To Arbes nenapísal, Vrchlický nebásnil ...", požičal si kedysi pre malú knižočku sám autor, a to z jedného populárneho kupletu, ktorý vtedy vzrušoval Prahu. Usporiadateľ diela Adolf Branald zahrnul pod neho všetky bassovom veršované práce (vynímajúc však Letáky a Rozhlásky) a usporiadal ich do štyroch oddielov. Prvý oddiel Najskôr niečo z cudziny prináša ukážku prekladov Chanson hlavne francúzskych a nemeckých, druhý Z českých luhov a hájov výber popevkov, piesní a kupletů. Kabaretný čísla veselá i vážna sú zahrnuté pod titul Večer s Eduardom Bassem a zväzok uzatvára Kniha lyriky, autorom iba zamýšľaná. Od chvíle, kedy Bass pre seba objavil Červenú sedmu, takmer nepretržite po 30 rokov skladal Chanson, kabaretný popevky, aktovky. Kabaret sa naučil robiť, kabaretu rozumel, kabaret sa jeho zásluhou stal poctivým umením. Doviedol písať rovnako dobre verše lyrickej aj satirické. Na mimoriadnu výške pozdvihol kuplet, ktorý prestáva byť obvyklým komickým číslom a stáva sa politickou glosou, karikující chorob