Tajomstvá Gonzagovcov : (Segreti dei Gonzaga) - Bellonci, Maria: 1902-1986 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1978)
Román Tajomstvá Gonzagovcov čerpá z renesančného obdobia talianskych dejín, vlády rodov v krajine rozdrobenej na malé mestské štáty, neprestajne medzi sebou súperiace. Gonzagovci, páni Mantovy, svojhlaví, slávybažní a predovšetkým podliehajúci zmyselným nerestiam, Gugliemo, hrbáč a jeho syn Vincenzo sú predmetom psychologického a historického výkladu. Ako hrbáčove, tak aj Vincenzove kroky - kroky krásavca, vládcu, záletníka a vraha v jednej osobe - determinuje vášeň a ctibažnosť, práve tak ako zmysel pre umenie.