Tajomstvá Gonzagovcov (Segreti dei Gonzaga) - Bellonci, Maria: 1902-1986; Hruška, František: 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Román Tajomstvá Gonzagovcov čerpá z renesančného obdobia talianskych dejín, vlády rodov v krajine rozdrobenej na malé mestské štáty, neprestajne medzi sebou súperiace. Gonzagovci, páni Mantovy, svojhlaví, slávybažní a predovšetkým podliehajúci zmyselným nerestiam, Gugliemo, hrbáč a jeho syn Vincenzo sú predmetom psychologického a historického výkladu. Ako hrbáčove, tak aj Vincenzove kroky - kroky krásavca, vládcu, záletníka a vraha v jednej osobe - determinuje vášeň a ctibažnosť, práve tak ako zmysel pre umenie.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; dejiny talianské (beletria); Belonci, Mária, celým menom Maria Villavecchia Bellonci (talianska spisovateľka, prozaička, literárna kritička, prekladateľka. * 30.11.1902 Rím, Taliansko - 13.05.1986 Rím, Taliansko); Gonzagovci (rod); 16.-17. stor; próza; talianska literatúra - texty; Taliansko; Taliansko; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Hruška, František (slovenský literárny historik, prekladateľ. Je absolventom Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Ako doktorand študoval v Pise. Pôsobil na univerzitách v Neapole, Ríme a Moskve, niekoľko rokov aj na slovenskom veľvyslanectve v Ríme. Celý čas však zostával pracovníkom Katedry romanistiky na FiF UK, ktorú viac rokov viedol. Ako literárny historik a prekladateľ sa venuje talianskej literatúre, dejinám a kultúre. * 14.05.1944 Slovensko -)