Usirove tajomstvá 1. zv.: Strom života : (Les mystéres d'Osiris: L'arbre de vie) - Jacq, Christian: 1947- (Ikar, 2004)
Uprostred abydoského chrámu vyschýna akácia. Jej odumieranie ohrozuje celý Egypt, pretože to nie je obyčajný strom, ale akácia, čo vyrástla z Usirovho hrobu a napája životodarnou energiou celú krajinu. Faraón Senusret III. sa púšťa do boja proti neznámemu nepriateľovi, ktorý uhranutím posvätnej akácie chce zavliecť Egypt do záhuby. Nedobrovoľným spoluaktérom tohto zápasu sa stáva hlavný hrdina najnovšieho štvordielneho románu Christiana Jacqa mladý pisársky učeň Iker, okolo ktorého sa rozohrávajú záhadné intrigy a dramatické situácie spojené so smrteľným nebezpečenstvom. Zaľúbený do očarujúcej mladej kňažky hľadá k tejto vysnívanej žene cestu a usiluje sa zistiť, kto a prečo má záujem na jeho smrti. Vzrušujúce hľadanie pravdy a boj proti silám tmy a zla sa odvíja v nezabudnuteľnej atmosfére starovekého Egypta.