Cnostný Metod - Krno, Miloš: 1922-2007; Marušiak, Jozef (Nová próza, 1978)
Román je prvou časťou trilógie. V prvej časti Cnostný metód sa autor sústreďuje na obdobie z počiatku 2. svetovej vojny, keď Slovensko bolo už samostatnou republikou, jej noví mocipáni sa ujímali úradov a začínali zhŕňať majetky. Predstaviteľom tejto spoločnosti je hlavný hrdina románu Metod Šubík. Pokračovaním je Statočný Celo a Udatný Radúz.