Cnostný Metod - Krno, Miloš: 1922-2007; Marušiak, Jozef (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Román je prvou časťou trilógie. V prvej časti Cnostný metód sa autor sústreďuje na obdobie z počiatku 2. svetovej vojny, keď Slovensko bolo už samostatnou republikou, jej noví mocipáni sa ujímali úradov a začínali zhŕňať majetky. Predstaviteľom tejto spoločnosti je hlavný hrdina románu Metod Šubík. Pokračovaním je Statočný Celo a Udatný Radúz.
Keywords: spoločenské romány; historické romány; druhá svetová vojna; politické romány; slovenská literatúra; Krno, Miloš (slovenský básnik, prozaik, spisovateľ pre deti a mládež, scénárista, publicista, prekladateľ, 25.7.1922 Bratislava - 21.7.2007 Bratislava)